Prometheus logo
linkerzijde




13 april 2010 - Chris De Stoop

"Vrede zij met u, zuster"

Chris De Stoop is journalist en auteur. Hij werkt voor het weekblad Knack en raakte bij het grote publiek bekend met zijn bestseller Ze zijn zo lief, meneer, over de internationale vrouwenhandel, dat tot parlementaire onderzoekscom missies in diverse landen leidde. Zijn tweede boek, Haal de was maar binnen, over de deportatie van illegalen in de Europese Unie, leidde eveneens tot parlementaire hoorzittingen. Beide publicaties hadden een opmerkelijke impact op het politieke beleid. In Ik ben makelaar in hasj richt hij zich via een soort gefictionaliseerde hoofdfiguur op de internationale drugshandel. Voor De bres, een boek over de ondergang van het Vlaamse platteland, ging hij een jaar lang in Doel wonen en doet hij het relaas van de drieste almacht waarmee overheid,
haven en industrie de Wase polder inpalmen. Voor Zij kwamen uit het Oosten, een vertelling over de golf van prostituees uit Oost-Europa, werd hij bekroond met de Gouden Uil Prijs van de Lezer in 2004. Nadien volgde De vuurwerk meester, een roman die speelt tegen de achtergrond van de globalisering in Europa en China. Zijn laatste boek in 2007 Het complot van België, is een eigenzinnige collage van drie verhalen over paranoia en complottheorieën.
Werk van Chris De Stoop werd in een tiental landen vertaald.

Met Het complot van België (2007) bracht Chris de Stoop een ontluisterend en waargebeurd verhaal, dat tegelijk de ogen opent voor een cultuur van paranoia en complottheorieën. Een genadeloos en soms hartverscheurend boek dat nog lang in je brein blijft ronddwalen.

 De Standaard schreef over Het complot van België:
‘In Het complot van België gebruikt Chris de Stoop zijn talenten voor een oprechte analyse van wat er gaande is in de wereld. De Stoop laat zien hoe afstandelijkheid en onverschilligheid jegens anderen leiden tot de ondergang.’

Vrede zij met u, zuster.
Chris de Stoop vertelt in Vrede zij met u, zuster het intrieste verhaal van Muriel Degauque die vier jaar geleden haar fifteen minutes of fame kende toen zij als eerste westerse zelfmoordterroriste het nieuws haalde bij een zelfmoordaanslag in Irak. 38 was ze.
Chris De Stoop geeft de jihadi-terrorist een gezicht en wat blijkt? Het gaat om een bijna banaal, want heel alledaags verhaal. De personages die worden opgevoerd, zijn mensen van vlees en bloed, mijlenver verwijderd van het beeld van de gestaalde superterrorist, een beeld dat zo vaak wordt opgehangen in media en officiële verklaringen.
Vrede zij met u, zuster is het waargebeurde verhaal van Muriel Degauque die in haar witte Mercedes van Brussel naar Bagdad reed om zichzelf op te blazen. Een bijzondere vrouw met een buitengewoon verdriet. De enige westerse vrouw die ooit een zelfmoordaanslag pleegde. Het is ook het verhaal van het groepje jonge, werkloze moslims rond Muriel, die over de heilige oorlog spreken alsof het voetbal is en die naar Irak vertrekken zoals anderen naar Tenerife. Tot de verschrikkingen van de oorlog hen achterhalen. Een verhaal over de banaliteit van terrorisme, over de alledaagsheid van radicalisme, en over de grote uitdagingen voor Europa.
Chris de Stoop sprak met de betrokkenen, bestudeerde de dossiers, en reisde Muriel achterna tot in Irak, waar hij het wrak van de bomauto vond en het einde van haar verhaal optekende. Vrede zij met u, zuster is verhalende non-fictie, spannend en meeslepend geschreven, ontluisterend en spraakmakend.

10 maart j.l. gaf Rik Coolsaet. hoogleraar internationale politiek (UGent) en lid van
de ‘Expert Group on Violent Radicalisation' van de Europese Commissie, een inleiding
bij de voorstelling van het boek. Hij las het boek en verbindt het met het recentste terrorisme-onderzoek.
“Haar verhaal staat in schril contrast met de vaak gehoorde doemscenario's, onheilsberichten en hyperbolen over Al-Qaeda en het internationaal terrorisme.
Het illustreert hoe Osama bin Ladens grote project op een mislukking is uitgelopen.
In plaats van de moslimwereld in opstand te brengen tegen afvallige regimes en tegen
het westen, is het verworden tot een patchwork van zelfradicaliserende amateurs die, hoe gevaarlijk ze ook mogen zijn, in het westen en in de moslimwereld snel aan het afglijden zijn tot wat ze in werkelijkheid zijn, een marginaal verschijnsel — het lot van
elke terrorismegolf in het verleden.”